Ki az igazi feminista?

NőKép

Ki az igazi feminista?

2015. február 28. - Zóra Hajduk

454110136-honoree-beyonce-performs-onstage-during-the-2014-mtv_jpg_crop_promo-mediumlarge.jpg

 

Nem tudom összerakni a képet.Ki az igazi feminista? Beyoncé a feminista mozgalom része és képviselője lett attól, ha egy falatnyi csipkedresszben maga mögé vetíti a koncertjén, hogy “Feminist”? A FEMEN a mozgalom őszinte hangja, csak mert ők a leghangosabbak? Ha a vezérigazgatói székben ülő nő feminista, akkor az otthon a gyerekét nevelő anyuka már nem is lehet az? Emma Watson feminista, ha a férfiak segítségét kérte a nemek közötti egyenlőség eléséhez a HeForShe kampányban? Mi az az “Újfeminizmus”? (Volt régi is?) Ellenségünk-e a férfi? Kinyithatják nekünk az ajtót, vagy ennek zavarnia kéne? Miért mondja, egy fiatal, sikeres, független nő, hogy ő nem feminista? Miért félünk a jelzőtől? Valami rosszat jelentene?

Nem állítom, hogy tudom a választ ezekre a kérdésekre, de a feminizmus egy olyan téma, amivel megéri foglalkozni. A probléma az, hogy igazából nem tudunk honnan informálódni, túl kevés platform áll a rendelkezésünkre. Nem kapunk átfogó képet. Magyarországon ez a téma még gyerekcipőben jár, így az informálódás, a megismerés sokkal több energiával jár, mint kéne. Felkutatni, nem a saját nyelvünkön böngészni, fordítani, értelmezni, megosztani. Túl körülményes az út, nem csoda, ha nem választjuk ezt. Ezért alakult a Nőkép blog. Talán segíthet egy társadalmi probléma megismerésében, talán minél többen leszünk, és talán többet tehetünk.

Olyan külföldi, angol nyelvű cikkeket és tanulmányokat fogok magyarul megjelentetni az oldalon, amelyek olvasásával egy bébilépéssel közelebb kerülhetünk a teljes kép megismeréséhez, és idővel egyre több nőnek és férfinek lesz konkrét fogalma és véleménye a nemi egyenlőség mítoszáról.

Azért volt szükség a blog elindítására, mert ezek a kérdések nem csak az én fejemben léteztek, hanem a körülöttem lévők sem tudtak egyértelmű választ adni rájuk. Részinformációkból próbálunk pro vagy kontra érveket fabrikálni.

Magyarországon még nem tartunk ott, ahol tartanunk kéne. Nem tartunk ott, mint nyugaton, és nem tartunk ott, mint Norvégiában, Lengyelországban, Dániában, Bangladesben vagy Peruban, ahol jelenleg is nő ül miniszterelnöki székben.

Úgy gondolom, azért vonakodunk azt mondani: Igen, feminista vagyok!, mert itthon még nem nem vagyunk tisztában a fogalom pontos jelentésével. Chimamanda Adichie egy TED konferencián tartott beszédében azt mondta, azt a férfit vagy azt a nőt nevezhetjük feministának, aki hisz a nemek közötti egyenlőségben társadalmi, politika és gazdasági tekintetben. A Nőkép blog ezért jött létre, és semmi másról nem szól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nokep.blog.hu/api/trackback/id/tr437228347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása